Hoe Vervelt een Reptiel?

Reptielen zijn één van de oudste diergroepen op aarde, ze bestonden al lang voordat mensen op aarde rondliepen, sterker nog…de Dinosauriërs waren zelf ook reptielen! Het zijn dus hele succesvolle dieren en dat komt grotendeels door hun huid! Want bij veel reptielen is die bedekt met een dikke laag schubben, denk maar aan slangen, krokodillen en hagedissen!

Er is alleen één klein probleempje, deze huid…die groeit niet mee. De harde schubben zijn gemaakt van een speciaal stofje: keratine. Dat is een heel sterk eiwit en daarom perfect geschikt om schubben van te maken. Hetzelfde stofje zit zelfs in jouw haar en in jouw nagels! Maar keratine is dus wél sterk, maar niet rekbaar. Dat betekent dat reptielen gevangen zitten in hun eigen huid, het is alsof je al je hele leven in dezelfde babykleren zou moeten lopen.

Reptielen hebben daar wat op gevonden, af en toe gooien ze hun oude huid weg en maken ze een nieuwe huid aan, net als dat wij nieuwe kleren moeten kopen! Wil je precies weten HOE ze dat doen? Kijk dan deze video: