FOSSIELEN ZOEKEN SCHOTLAND


Verborgen in de rotsen ligt een wereld vol met prehistorische dieren die al miljoenen jaren geleden zijn uitgestorven. Van reusachtige mariene dinosauriërs tot pijlinktvissen en trilobieten. Vandaag neem ik jullie mee op een reis door de tijd, naar een periode zo’n 170 miljoen jaar geleden.

BESTE LOCATIE IN SCHOTLAND – ISLE OF SKYE

170 miljoen jaar geleden was een periode die ook wel het jura werd genoemd (jurassic park-achtig) waarin de dino’s nog gewoon op aarde rondliepen. We reizen af naar ‘ The Isle of Skye ’ langs de westkust van Schotland. Dit eiland lag vroeger onder het wateroppervlak van de zee en het water wemelde van de ammonieten. Dit waren inktvis achtige dieren met een harde schelp in de vorm van een spiraal, een beetje zoals een slak dat ook heeft.


Ga je liever dicht bij huis op zoek naar fossielen? Dat kan! Ook in Nederland kun je hele mooie fossielen vinden, zoals op het strand bij Cadzand en Nieuwvliet-bad. Daar ligt het strand vol met fossiele haaientanden, gaaf! Klik HIER voor een uitgebreide tutorial / uitleg waar en hoe je daar fossielen kunt vinden:

https://hilmarderksen.nl/dieren/fossiele-haaientanden-zoeken-in-nederland/

De beste plek om op de Isle van Skye fossielen te zoeken is Bearreraig Bay. Om daar te komen is trouwens nog niet zo makkelijk als je misschien zou hopen, want de enige manier om langs de 100 meter hoge kliffen naar beneden te gaan is via een heel smal pad. Maar heb je je eindelijk door de woeste wildernis van varens en struiken naar beneden geworsteld, dan kom je op een ruig stenenstrand met aan de ene kant de open zee en aan de andere kant de gigantische kliffen. Deze rotswand zit bomvol met fossielen die door de woeste golven en erosie langzaam tevoorschijn komen. Dit gesteente bestaat voor het grootste deel uit zandsteen, dat is niet heel hard en daardoor kun je er met een bijltje heel makkelijk fossielen uit hakken. Let wel op, je mag niet in de rotswand zelf hakken, dat is bovendien gevaarlijk in verband met lawines! Maar met een beetje geluk zie je de ammonieten en stukken steen vol fossielen vanzelf op het stenen strand liggen!


WAT ZIJN AMMONIETEN?

Ammonieten verschenen al zo’n 450 miljoen jaar geleden op aarde en waren er in alle vormen, kleuren en maten. In totaal waren er wel meer dan 10.000 verschillende soorten, ongelofelijk! De schelp van deze inktvissen gaf de perfecte bescherming tegen roofdieren, maar er was ook een probleem. Deze schelp groeit niet vanzelf. Dus om te groeien moet de inktvis steeds een klein stukje aan de schelp ‘bijbouwen’, waardoor deze spiraalvorm steeds groter werd. Het bijzondere is dat deze schelp vanbinnen hol is en bestaat uit kleine kamertjes die de inktvis met lucht kon vullen, zodat die perfect in het water bleef drijven, geniaal!

Ammonieten zijn prehistorische inktvis-achtige dieren die grote gelijkenis vertonen met dieren zoals de nautilus, die nu nog steeds in onze oceanen rondzwemmen.
Ammonieten zijn prehistorische inktvis-achtige dieren die grote gelijkenis vertonen met dieren zoals de nautilus, die nu nog steeds in onze oceanen rondzwemmen.

HOE ONTSTAAT EEN FOSSIEL?

Maar hoe ontstaat zo’n fossiel nou? En hoe komt het dat de dieren die in de zee leefden, nu als fossielen bovenin de rosten tevoorschijn komen? Wanneer een dier als een ammoniet doodging, zakte deze naar de bodem van de zee. Daar bleef het liggen, terwijl er in de loop van de jaren zand en modder bovenop kwamen te liggen. Na duizenden, zelfs miljoenen jaren lagen er zoveel laagjes zand en modder bovenop dat onder het enorme gewicht en de druk van het water dit samengeperst werd tot hard gesteente – meestal zandsteen. Tegelijkertijd werden mineralen uit de bodem in de schelp van de dode ammoniet geperst, waardoor deze kristallen vormden en de ammoniet uiteindelijk veranderde in een keihard fossiel. Mooi toch!

Fossielen zijn de versteende / gekristalliseerde overblijfselen van planten- en dierenresten die over periodes van miljoenen jaren en onder hoge druk zijn samengeperst.
Fossielen zijn de versteende / gekristalliseerde overblijfselen van planten- en dierenresten die over periodes van miljoenen jaren en onder hoge druk zijn samengeperst.