IN DE MEDIAMet een achtergrond in wetenschap en mijn passie voor verhalen vertellen ben ik als wetenschap communicator al bij verschillende media te gast geweest. Een mooie uitdaging om de vaak ingewikkelde onderwerpen als duurzaamheid, natuurbescherming en nieuws uit de dierenwereld op een leuke en prikkelende manier te delen met het publiek. Hieronder een overzicht van de media highlights van afgelopen jaren:


RTL EDITIENL – DETECTIVE MET ZEEPOKKEN

Een nieuwe doorbraak in de zoektocht naar de vermiste vlucht MH370? Wetenschappers hebben een methode ontwikkeld en getest om met behulp van zeepokken erachter te komen waar het wrak van het vliegtuig zou kunnen liggen. Hoe dat werkt, vertel ik bij EditieNL vanuit de collectietoren in Naturalis, waar duizenden exemplaren van deze bijzondere dieren liggen.

Bekijk het hele fragment hier


NPO RADIO 1 – OESTERBANKEN HERSTELLEN

De bouw van windmolenparken op de Noordzee is een omstreden onderwerp. De impact op het leven onder water is groot. Toch lijkt er nu een voorzichtig succes geboekt; oesters weten zich thuis te maken op de betonnen funderingen van de windmolens. Is dit een begin van de terugkeer van oesterbanken in onze Noordzee?

Bekijk het hele fragment hier


NPO RADIO 1 – GASTEN IN DE NOORDZEE

De oceanen warmen op en wereldwijd zorgt dit voor grote veranderingen. Koraalriffen verbleken, ijskappen smelten én diersoorten trekken naar andere gebieden. Ook in onze eigen Noordzee zien we deze veranderingen: er duiken steeds vaker en steeds meer exotische dieren op in onze zee. Van kwallenplagen tot de grote spinkrabben uit de mediterrane zee. In deze uitzending vertel ik er alles over.

Bekijk het hele fragment hier


NPO RADIO 1 – FUKUSHIMA & KWALLENSOEP

Japan is begonnen met het lozen van nucleair afvalwater afkomstig van de kerncentrale in Fukushima. Wat betekent dit voor het leven in de zee? Daarnaast hebben we nog een ander probleem: plotselinge kwallen plagen. Door de opwarming van de aarde lijken deze dieren in aantallen toe te nemen, maar is dat een probleem? In deze uitzending van ‘Langs de Lijn en Omstreken’ duik ik dieper in deze ingewikkelde onderwerpen.

Bekijk het hele fragment hier


RTL EDITIENL – PREHISTORISCHE WALVIS

In Peru werden de restanten van een enorme prehistorische walvis gevonden. Zo groot dat een enkele wervel al 100kg woog. Daarmee zou dit misschien wel het grootste dier zijn (gewicht) dat ooit geleefd heeft. Voor de EditieNL aflevering mocht ik vertellen over de grootste dieren op aarde, waaronder de blauwe vinvis, en hoe het komt dat deze dieren zo groot kunnen zijn.


NPO RADIO 1 – COCAÏNE HAAIEN

Onlangs kwam er een bijzonder, maar ook verontrustend verhaal naar boven rondom de impact van cocaïnesmokkel in de Florida Keys op haaien en het onderwaterleven in die regio. Ook in Nederland komen er allerlei ‘drugs’ in het water terecht, zoals oestrogenen uit de anticonceptiepil. Hoe dit ervoor zorgt dat vissen van geslacht veranderen en wat dit problemen veroorzaakt, vertelde ik op NPO Radio 1.

Bekijk het hele fragment hier


NPO RADIO 1 – NIEUWE DIERSOORTEN

In een rapport van het WNF werd beschreven hoe er in de Mekong regio ruim 300 nieuwe diersoorten ontdekt zijn. Ook in de diepzee werden er recent nog 5000 soorten gevonden. Hoe is dit mogelijk en wat betekent dit voor de wetenschap? Bij ‘Langs de lijn en omstreken’ op NPO Radio 1 vertelde ik over deze ontdekkingen en de link met natuurbescherming.

Bekijk het hele fragment hier


NPO ZAPP – Zeehonden Mysterie

Ondanks dat het redelijk goed lijkt te gaan met de zeehonden in Nederland, verdwijnen er de laatste jaren op mysterieuze wijze grote aantallen zeehonden pups. In het TV-programma ‘Natuur de Luxe’ nam ik Leafs en de kijkers mee op zeehonden-expeditie in Zeeland. We gaan op onderzoek en komen oog in oog met deze prachtige roofdieren.

Meer van mij in: Natuur de Luxe


RTL NIEUWS – Orka Incidenten

Langs de kust van Spanje, in de straat van Gibraltar vind een nieuw en opvallend fenomeen plaats: een groep orka’s heeft het gemunt op zeiljachten. Dit bijzondere gedrag is voor wetenschappers nog een raadsel. Als mariene bioloog duik ik in de biologie en het gedrag van de orka en leg ik uit hoe dit gedrag kan zijn ontstaan.

Lees het hele artikel hier


DE GELDERLANDER – StopBallonnen

Elk jaar worden er op ‘feestelijke’ gelegenheden honderdduizenden plastic ballonnen de lucht in gelaten. De vervuiling die hierbij komt kijken zorgt voor grote problemen, met name voor het milieu en de wilde dieren die erin verstrikt raken. Ik zet mij in voor natuurbescherming en het terugdringen van plasticvervuiling.

Lees meer: StopBallonnen


BNN VROEGE VOGELS – Radio Interview

Met een team van studenten onder begeleiding van Reindert Nijland (WUR) heb ik d.m.v. eDNA onderzoek gedaan naar de oorsprong van de invasieve zwartbekgrondel. Vroege Vogels heeft een radio uitzending gemaakt over dit onderzoek waar ik mede over heb mogen vertellen:

Beluister het fragment – vanaf 5:45