HAZELWORM


Hij ziet er uit als een slang, kruipt als een slang, hij steekt zelfs zijn tong naar buiten om te ruiken als een slang. Maar de hazelworm is eigenlijk een hagedis ZONDER POTEN…

Lees Verder “HAZELWORM”

ZANDHAGEDIS


Perfect gecamoufleerd en RAZEND snel, dat is de zandhagedis zéker. Voor je ze in de gaten hebt zitten ze al lang weer in de struiken verscholen. Maar let goed op, want zandhagedissen kunnen van kleur veranderen…

Lees Verder “ZANDHAGEDIS”

SEPIA (ZEEKAT)


Waar komen toch die mysterieuze witte schildjes vandaan die regelmatig op het strand aanspoelen? Geloof het of niet, maar dit zijn de skeletjes van één van de intelligentste weekdieren op aarde: de Sepia’s – en ze zijn familie van de inktvissen.

Lees Verder “SEPIA (ZEEKAT)”

SABELSPRINKHAAN


‘S avonds rond een uur of 9 begint het kabaal, getsjirp uit alle hoeken en gaten, maar vooral vanuit het hoge gras…duizenden krekels zijn druk met elkaar aan het babbelen…maar HOE doen ze dat en WAAR praten ze over?

Lees Verder “SABELSPRINKHAAN”

DE BLOEMKOOLKWAL


Ze zijn glibberig, bestaan al meer dan 500 miljoen jaar en hun tentakels kunnen gemeen steken als je ze aanraakt…ik heb het natuurlijk over de kwal! Sommige kwallen blijven klein, maar er zijn ook hele grote kwallen.

Lees Verder “DE BLOEMKOOLKWAL”

AUSTRALISCHE FLAPPENTAK


Als je deze dieren voor het eerst ziet zou je haast kunnen denken dat ze van een andere planeet komen. Australische flappentakken zijn dan misschien niet moeders mooiste, maar het zijn meesters in camouflage en zeker één van de meest bizarre dieren op aarde.

Lees Verder “AUSTRALISCHE FLAPPENTAK”
atlantische degenkrab levend fossiel amerika burgers' zoo

DE DEGENKRAB


Ze bestaan al bijna 400 miljoen jaar, lang voordat de dinosauriërs op deze aardbol rondliepen en toch hebben nog maar weinig mensen van dit dier gehoord: de degenkrab. Ze staan ook wel bekend als ‘levend fossiel’, maar waarom eigenlijk?

Lees Verder “DE DEGENKRAB”

AMOEBE


Weet je het nog? Die warme zomerdag waarop je lekker buiten ging zwemmen maar per ongeluk een hele klots water naar binnen kreeg? Grote kans dat daar een Amoebe inzat.

Lees Verder “AMOEBE”

ZOETWATERKWAL


Van de kwallen in de zee heeft iedereen gehoord, maar een mysterieus kwalletje dat je kunt tegenkomen wanneer je gaat zwemmen in het meer, wie had dat gedacht? Zoetwaterkwalletjes zijn klein, glibberig én hebben griezelig uitziende tentakels…

Lees Verder “ZOETWATERKWAL”

NOORDZEEKRAB


In de onderwaterwereld van nederland wemelt het van de vissen en de krabben, je hebt ze vast wel eens gevangen. Maar hoe hard kan een krab nou eigenlijk knijpen? Om dat uit te zoeken ga ik in deze episode op zoek naar het monster van de noordzee. Dit is hilmar op seafari.

Lees Verder “NOORDZEEKRAB”

FOSSIELEN ZOEKEN SCHOTLAND


Verborgen in de rotsen ligt een wereld vol met prehistorische dieren die al miljoenen jaren geleden zijn uitgestorven. Van reusachtige mariene dinosauriërs tot pijlinktvissen en trilobieten. Vandaag neem ik jullie mee op een reis door de tijd, naar een periode zo’n 170 miljoen jaar geleden.

Lees Verder “FOSSIELEN ZOEKEN SCHOTLAND”

FOSSIELEN PREPAREREN


Misschien heb je zelf wel eens fossielen gevonden, dan weet je ook dat ze er soms nog heel ruw uit zien, of zelfs verborgen zitten in het steen. Maar hoe maak je zo’n fossiel nou mooi op? Dat laat ik je in deze video zien in 5 simpele stappen die je als beginner kunnen helpen om jouw fossielen zo mooi te maken als in het museum! Wat heb je nodig?

Lees Verder “FOSSIELEN PREPAREREN”

RINGSLANG


Hoe komt de ringslang aan zijn naam? Vanwege de felgele ring achter de kop natuurlijk! Deze slangen zijn echte jagers en kunnen hoge snelheden behalen om hun prooi te pakken te krijgen…

Lees Verder “RINGSLANG”

WENKKRAB


Wenkkrabben zijn echte casanova’s en het is ook meteen duidelijk hoe ze aan hun naam komen…van al dat wenken! Met hun grote schaar zwaaien ze in de lucht en roepen ze om aandacht…maar van wie?

Lees Verder “WENKKRAB”