OVER MIJ


Hilmar Derksen: Onderwater Bioloog – Scubaduiker – Natuurfilmer – Presentator

Over Mij Slider] Foto 1
Over Mij Slider] Foto 2
Over Mij Slider] Foto 8
Over Mij Slider] Foto 3
Over Mij Slider] Foto 4
Over Mij Slider] Foto 5
Over Mij Slider] Foto 6
Over Mij Slider] Foto 7
Over Mij Slider] Foto 9
Over-mij-slider-Foto 10
previous arrow
next arrow
Over Mij Slider] Foto 1
Over Mij Slider] Foto 2
Over Mij Slider] Foto 8
Over Mij Slider] Foto 3
Over Mij Slider] Foto 4
Over Mij Slider] Foto 5
Over Mij Slider] Foto 6
Over Mij Slider] Foto 7
Over Mij Slider] Foto 9
Over-mij-slider-Foto 10
previous arrow
next arrow

Toen ik als zesjarige jongen mijn eerste scubaduik maakte, werd ik betoverd door de prachtige wereld onder water. Vanaf dat moment heb ik een speciale band met de natuur en besloot ik mij in te zetten voor het beschermen van de oceanen. Want ondanks dat 70% van de aarde bedekt is met water, weten we meer over de maan dan over de diepzee.

Er valt dus nog ontzettend veel te ontdekken, te zien én te vertellen! Dat zijn dan ook de drie dingen waar ik mij mee bezighoud. Als natuurfilmer en presentator probeer ik de wetenschap bespreekbaar te maken en mensen in contact te brengen met de bijzondere dieren in onze natuur. Sinds ik in 2017 begon met mijn YouTube-kanaal BioVlogWild heb ik al mee mogen werken aan meerdere natuur- en educatie producties voor social media en TV. Zo presenteer ik de online serie ‘Wilde Wegen’ van Rijkswaterstaat en heb ik samen met de NTR het TV-programma Zapp Your Planet – ‘Koppie Onder’ gemaakt, om kinderen oog in oog te brengen met de bijzondere dieren in onze onderwaterwereld. Want zoals Jacques Cousteau het zo mooi verwoordde: “people protect what they love”.


ONTDEKKEN
ALS WETENSCHAPPER EN SCUBADUIKER

Wetenschappelijk onderzoek is belangrijker dan ooit, omdat het oplossingen kan geven op de dringende problemen die onze natuur nu ondergaat, van de biodiversiteitscrisis tot klimaat verandering. De opleiding Biologie aan Wageningen Universiteit heeft mij geleerd om kritisch te denken, te zoeken naar feiten en nieuwe onderzoeksmethodes te ontwikkelen met het doel om de natuur te ontdekken en verder in kaart te brengen. Mijn focus ligt in de Mariene Ecologie, het leven in en om de oceaan. Zo heb ik onderzoek gedaan naar degenkrabben in Burgers’ Zoo en ben ik naar Schotland afgereisd om te werken aan het taggen van haaien met speciale zenders voor het ElasmoPower project, een studie naar de effecten van windmolenparken op haaien & roggen in de Noordzee.


NATUUR FILMEN
CAMERA TER LAND – ZEE – IN DE LUCHT

Éen beeld zegt meer dan duizend woorden, kun je nagaan wat voor bijzondere verhalen je met 24 beelden per seconde kunt vertellen. De passie voor natuurfilmen begon al jong, kijkend naar de natuur documentaires van mijn grote helden David Attenborough en Jacques Cousteau. Wat begon met het filmen van dieren in de achtertuin voor YouTube video’s is uitgegroeid tot mijn werk als natuurfilmer voor bedrijven, socials en TV. Ik specialiseer mij in drie gebieden: longlens, onderwater video en dronebeelden. Mijn kennis over de natuur als bioloog, mijn ervaring als duiker en het gebruik van mijn eigen speciale camera-uitrusting stellen mij in staat om bijzonder diergedrag vast te leggen -zowel boven als onder water-. Ik push mijzelf om beelden te schieten die een verhaal vertellen, die mensen raken en inspireren. Voor meer over mijn werk & films, klik HIER.


VERTELLEN
PRESENTATOR – SOCIAL MEDIA & TV

Kun je schrijven met inktvis inkt? Waarom is een mobieltje gevaarlijker dan een haai? Dit zijn vragen die mij bezighouden, want naast mijn werk achter de camera vind ik het vooral heel leuk om verhalen te vertellen en anderen enthousiast te maken over de wereld vol leven om ons heen. Als presentator vertel ik de bijzondere verhalen uit de natuur. Hoe elk dier, plantje, schimmel en bacterie hierin zijn eigen rol speelt. Tijdens mijn opleiding tot biologie docent leerde ik om ingewikkelde onderwerpen uit de biologieboeken op een leuke en prikkelende manier te verwoorden. Met mijn nieuwsgierigheid én drive voor avontuur heb ik als presentator aan meerdere gave producties mogen meewerken, o.a. voor Wageningen UR, Rijkswaterstaat, Zapp Your Planet (NPO3) en Natuur de Luxe (NTR). Daarnaast geef ik met veel plezier interactieve workshops en prikkelende lezingen voor jong en oud. Benieuwd? Neem contact op!


“Being in touch with Nature is Crucial”
– David Attenborough