DE BLOEMKOOLKWAL


Ze zijn glibberig, bestaan al meer dan 500 miljoen jaar en hun tentakels kunnen gemeen steken als je ze aanraakt…ik heb het natuurlijk over de kwal! Sommige kwallen blijven klein, maar er zijn ook hele grote kwallen. Na een heerlijke duik in het grootste zoutwatermeer van Europa zag ik langs de kant allemaal grote, blauwe … Continue reading DE BLOEMKOOLKWAL

WAT IS EEN ECOSYSTEEM?


Op onze aarde zijn er heel veel verschillende ecosystemen. Ze kunnen groot zijn, zoals een woestijn, een kleurrijk koraalrif of een tropisch regenwoud. Maar een ecosysteem kan ook heel klein zijn, bijvoorbeeld een slootje tussen de weilanden. Of zelfs zó klein als een glazen pot met plantjes erin. Om te begrijpen wat een ecosysteem precies … Continue reading WAT IS EEN ECOSYSTEEM?

WAT IS BIODIVERSITEIT?


Biodiversiteit. het betekent letterlijk de verscheidenheid van het leven Want op onze kleine aardbol leven ontzettend veel verschillende planten, dieren, schimmels en bacteriën. Wetenschappers denken dat er zelfs meer dan 8 miljoen verschillende soorten zijn! En dat is maar goed ook, want stel je voor dat er alleen maar muggen zouden bestaan. of dat je … Continue reading WAT IS BIODIVERSITEIT?

WAT IS BIOLOGIE?


Biologie komt van het Griekse woord bios en logos en betekent letterlijk: de wetenschap van het leven. Maar wat is leven eigenlijk? En wat is de allerbelangrijkste vraag die elke bioloog zichzelf moet stellen? Check het in deze video: Bij biologie kijken we dus naar de natuur en alles dat daarin leeft! En wat leeft … Continue reading WAT IS BIOLOGIE?

HOE KOMEN SPIEREN AAN ENERGIE?


Verbranding, we kennen het allemaal Van de allesverwoestende bosbranden in Australië, het knapperende kampvuurtje tot vlammetje van een brandende lucifer…Autsch! Schrik niet…alle cellen in jouw lichaam zijn aan het verbranden…je kunt het alleen niet zien! Maar, wat is verbranding dan precies? En hoe komen je spieren dan aan energie? CHECK HET IN DEZE VIDEO: Heb … Continue reading HOE KOMEN SPIEREN AAN ENERGIE?

WANDELENDE TAK ALS HUISDIER VERZORGEN? Australische Flappentak – Extatosoma tiaratum


Als je deze dieren voor het eerst ziet zou je haast kunnen denken dat ze van een andere planeet komen. Australische flappentakken zijn dan misschien niet moeders mooiste, maar het zijn meesters in camouflage en zeker één van de meest bizarre dieren op aarde. Diersoort • Naam: Australische flappentak • Latijns: Extatosoma tiaratum • Herkomst: … Continue reading WANDELENDE TAK ALS HUISDIER VERZORGEN? Australische Flappentak – Extatosoma tiaratum