FOSSIELEN PREPAREREN


Misschien heb je zelf wel eens fossielen gevonden, dan weet je ook dat ze er soms nog heel ruw uit zien, of zelfs verborgen zitten in het steen. Maar hoe maak je zo’n fossiel nou mooi op? Dat laat ik je in deze video zien in 5 simpele stappen die je als beginner kunnen helpen om jouw fossielen zo mooi te maken als in het museum! Wat heb je nodig?

WAT HEB JE NODIG?

Langs de kust van Schotland, Frankrijk en Nederland kun je prachtige fossielen vinden. Sommigen zijn honderden miljoenen jaren oud! Ammonieten, trilobieten en haaien zwommen al in onze oceanen rond lang voordat de dinosauriers op aarde rondliepen. Over periodes van miljoenen jaren zijn ze bedolven onder zand en door immense druk veranderd in fossielen. Misschien heb je zelf wel eens fossielen gevonden, dan weet je ook dat ze er soms nog heel ruw uit zien, of zelfs verborgen zitten in het steen. Maar hoe maak je zo’n fossiel nou mooi op? Dat laat ik je in deze video zien in 5 simpele stappen die je als beginner kunnen helpen om jouw fossielen zo mooi te maken als in het museum! Wat heb je nodig?

  • Secondenlijm
  • Graveerpen (bijvoorbeeld van het merk Dremel)
  • Veiligheidsbril
  • Oordoppen
  • Hamertje
  • Azijn
  • Kwastjes
  • Glanzende blanke lak

Voordat je begint met het prepareren van het fossiel moet je goed nadenken over hoe je het eruit wil laten zien, maak een plan! Wil je het hele fossiel uit het gesteente halen, of er juist een beetje in laten zitten? Hoe groot wil je de steen hebben (moet je stukken wegslaan met een hamer om het mooier en kleiner te maken?). 

Wist je trouwens dat je in Nederland heel goed fossielen kunt zoeken? Langs het strand van Cadzand en Nieuwvliet-Bad liggen enorm veel fossiele haaientanden, gaaf!

https://hilmarderksen.nl/dieren/fossiele-haaientanden-zoeken-in-nederland/

HET PREPAREREN & FINISHING TOUCH

Wanneer je een goed plan hebt, dan kun je beginnen met het prepareren van het fossiel. Soms kan het zijn dat er stukken zijn afgebroken, geen probleem; die kun je makkelijk repareren door de gebroken stukken goed schoon te maken en daarna met secondenlijm weer aan elkaar te plakken. Wanneer je dat gedaan hebt, kun je beginnen met het weghalen van stukjes steen of gesteente op en om het fossiel. Dat kan heel mooi met een gereedschap zoals de graveerpen van dremel. Deze heeft verschillende standen waarmee je kleine of grote stukjes steen gemakkelijk weg kan trillen. Neem hier echt de tijd voor, want het is een secuur werkje en je wil natuurlijk niet het fossiel per ongeluk beschadigen. Als er nou kleine stukjes steen blijven zitten die je niet makkelijk met een dremel weg krijgt, dan kun je wat azijnzuur gebruiken om het gesteente op te lossen.

Wanneer je dat gedaan hebt, kun je beginnen met het weghalen van stukjes steen of gesteente op en om het fossiel. Dat kan heel mooi met een gereedschap zoals de graveerpen van dremel. Deze heeft verschillende standen waarmee je kleine of grote stukjes steen gemakkelijk weg kan trillen
Het weghalen van stukjes steen op en rondom het fossiel kan heel mooi met een graveerpen zoals die van Dremel.

Als het hele fossiel klaar is, dan kun je nog een mooie finishing touch toevoegen door het fossiel zelf mooi in de lak te zetten! Daardoor zal het gesteente zijn doffe kleur behouden en het fossiel juist mooi gaan glanzen.