In de onderwaterwereld van nederland wemelt het van de vissen en de krabben, je hebt ze vast wel eens gevangen. Maar hoe hard kan een krab nou eigenlijk knijpen? Om dat uit te zoeken ga ik in deze episode op zoek naar het monster van de noordzee. Dit is hilmar op seafari.
INLEIDING
Krabben lopen al miljoenen jaren op aarde rond en je kunt ze bijna overal ter wereld tegenkomen. Ze zijn zo succesvol, omdat ze de perfecte perfecte overlevingsstrategie hebben: een hard schild over hun hele lichaam dat ze beschermd tegen roofdieren en twee sterke scharen om mee te eten en zich te verdedigen.
ONDERZOEK
Een paar jaar geleden ben ik samen met een groep studenten op onderzoek uit gegaan. Wij wilde weten hoe hard een krab nou echt kan knijpen. Er zijn allemaal verschillende soorten krabben, sommigen zijn klein, anderen zijn groot, sommigen hebben lange spitse scharen, anderen juist weer hele dikke scharen. Van al die krabben, was de noordzeekrab de allersterkste…en toch was dit nog maar een kleintje. Om dat uit te zoeken hoe sterk de scharen van een grote noordzeekrab zijn reis ik af naar de provincie zeeland, want hier ligt hét grootste zoutwatermeer van west-Europa.
Daar heb ik afgesproken met duikinstructeur lex van lith. hij kent grevelingen op zijn duimpje en samen op zoek naar een joekel van een noordzeekrab. Na een wilde over de golven en een spannende duik over de Oesterbank van de Grevelingen komen we oog in oog met een joekel van een Noordzeekrab.
In de Grevelingen leven meer dan 15 verschillende soorten krabben, sommige zijn groot, anderen klein. Maar de Noordzeekrab is geod te herkennen aan de zwarte punten op de scharen, en de prachtige dieprode kleur van pantser. Krabben hebben trouwens geen skelet zoals wij, maar de botten zitten eigenlijk aan de buitenkant, als een soort harnas.
Feitje: Mannetje vs. Vrouwtje – mannetjes zijn lomp en traag, terwijl de vrouwtjes wel 150km per jaar kunnen afleggen – en dat is veel…als je alleen maar opzij kan lopen!
KUNNEN KRABBEN ADEMEN BOVEN WATER?
Ja, krabben leven misschien wel het grootste gedeelte van hun leven diep in het zoute water, maar soms maken ze een uitstapje naar het land. Dat is voor hen geen probleem! Krabben hebben kieuwen, net als vissen halen ze daarmee zuurstof uit het water, maar anders dan andere dieren met kieuwen, kunnen krabben ook boven water overleven! Ze kunnen boven water ademen, als de kieuwen nat blijven
Dat doen ze door een klein klepje bij de kieuwen te sluiten, zodat het vochtig blijft. En zo kunnen ze een dag, soms wel twee hele dagen boven land blijven!
Dus net als dat wij nieuwe kleren moeten kopen als we groter worden, wordt ook de krab te groot voor z’n eigen velletje. Maar geen probleem, hij kruipt gewoon uit z’n oude velletje en daaronder komt een gloednieuw pantser tevoorschijn!
WAT EET EEN NOORDZEEKRAB?
Volwassen noordzeekrabben zijn gebouwd als een tank er zijn dus maar weinig roofdieren die het in hun hoofd halen om noordzeekrab aan te vallen. De Noordzeekrab vertrouwt volledig op dikke pantser en krachtige scharen als machtige wapens om andere noordzeebewoner af te schrikken. Maar toch…er is één roofdier die zelfs voor noordzeekrab een gevreesde vijand isDe zeekat…Hoe goed een Noordzeekrab zich ook kan verstoppen, met zijn tentakels kan de zeekat de krab te pakken krijgen.
OVERLEVINGSTACTIEK
Maar noordzeekrab dan heeft nog een bijzonder truukje. In een laatste overlevingspoging kan de Noordzeekrab zijn eigen poten opofferen om te ontsnappen zodat de vijand in verwarring achterblijft. Het meest bizarre? Na een tijdje groeit de poot gewoon terug! Fantastisch toch?!
Zo zie je maar dat zelfs hier in de onderwaterwereld van Nederland, elke keer weer iets nieuws te ontdekken valt, Deze krabben hebben dus al miljoenen jaren kunnen overleven door hun harde pantser en krachtige scharen. In de volgende episodes neem ik jullie weer mee op mijn avonturen onder de nederlandse golven en gaan we op zoek naar de meest bijzondere dieren die hier leven. Dit was Hilmar op Seafari!