SEPIA (ZEEKAT)


Waar komen toch die mysterieuze witte schildjes vandaan die regelmatig op het strand aanspoelen? Geloof het of niet, maar dit zijn de skeletjes van één van de intelligentste weekdieren op aarde: de Sepia’s – en ze zijn familie van de inktvissen.

Monster van de diepzee

Ze hebben acht armen, drie harten en zijn ware meesters in camouflage. In het voorjaar komen ze massaal naar de Oosterschelde om te paren en eitjes te leggen. Het is een wild spektakel en een perfect voorbeeld van ‘the circle of life’. Maar de stroming in de Oosterschelde is verradelijk en sepia’s zijn schuw, dus gaan we ze vinden?

Nou gelukkig hoef je niet bang te zijn voor gigantische zwaaiende tentakels en een bek vol tanden, zoals in de oude zeemansverhalen, maar er zwemmen hier in Nederland wel inktvissen rond! En bij een inktvis denk je natuurlijk meteen aan…inkt. Maar kun je eigenlijk schrijven…met inktvis inkt?

Kun je schrijven met inktvis inkt?

Om dat uit te zoeken reis ik af naar de Oosterschelde, want hier leeft een van de meest mysterieuze inktvissen van Nederland, de sepia. Maar zo’n sepia vinden blijkt toch nog best lastig” Want overdag verstoppen ze zich onder het zand, niet alleen dat, ze kunnen ook nog eens van kleur veranderen en zijn daardoor perfect gecamoufleerd! Slim van die sepia, want zo kan geen enkel roofdier ze vinden. Maar als ze dan toch ontdekt worden, dan spuiten ze een dikke wolk, donkerbruine inkt richting de vijand. En terwijl die in verwarring achterblijft gaat de Sepia er pijlsnel vandoor!

Octopussen en inktvissen bewaren die inkt in speciale elastische zakjes. En dat het werkt tegen vijanden, dat is wel duidelijk! maar of je ermee kunt schrijven? Voor het antwoord moeten we eigenlijk zo’n 2000 jaar terug in de tijd, naar de Romeinen Want zij lieten die inktzakjes drogen in de zon, vermaalden het tot poeder en deden er dan een kleverige vloeistof bij! Het resultaat? een donkerbruine inkt waar je perfect mee kunt tekenen! Het ruikt alleen een beetje vissig, nouja, dat moet je er voor over hebben. Dit was Hilmar op Seafari, tot de volgende keer!