Biodiversiteit. het betekent letterlijk de verscheidenheid van het leven. Want op onze kleine aardbol leven ontzettend veel verschillende planten, dieren, schimmels en bacteriën.
Wetenschappers denken dat er zelfs meer dan 8 miljoen verschillende soorten zijn! En dat is maar goed ook, want stel je voor dat er alleen maar muggen zouden bestaan. of dat je voor de rest van je leven alleen maar spruitjes kon eten…
Gelukkig zijn er ook appels en peren, en zijn er niet alleen maar muggen, maar ook hele mooie vlinders en vogels. Het is dus maar goed dat er zoveel verschillende soorten zijn. Maar is het je wel eens opgevallen, dat als je naar een ver land op vakantie gaat, je vaak hele andere dieren en planten ziet? De grootste reden dat je op vakantie vaak ander planten en dieren ziet, heeft te maken met de omgeving waarin ze leven.
Aanpassingen aan omgeving
In de woestijn leven bijvoorbeeld hele andere planten en dieren dan in de zee. En de tropische regenwouden zijn weer heel anders dan de bossen in Nederland! Dat komt omdat de omgeving dus heel anders is. Het zoute water van de zee is ideaal voor vissen en krabben, maar dieren als de adder, hagedis of mestkevers zul je daar niet tegenkomen. Dieren zijn dus aangepast aan de omgeving waarin ze leven.
Neem bijvoorbeeld de vos. Of eigenlijk…vossen De rode vacht van vossen in Nederland is de perfecte camouflage in onze dichte bossen. Terwijl de dikke, witte vacht van de poolvos zorgt dat die lekker warm blijft in het ijskoude noorden. De woestijnvos heeft juist enorme oren om af te koelen in de gloeiendhete woestijn.
Op sommige plekken op aarde leven meer of minder of zelfs hele andere dieren. Dat heeft dus alles te maken met hoe dieren zijn aangepast aan hun omgeving.
Experiment in jouw achtertuin
Maar…hoe zit het eigenlijk, met jouw omgeving? Ik heb namelijk een superleuk proefje waarmee jij kunt onderzoeken hoeveel verschillende beestjes er in jouw tuin rondkruipen!
Wat je nodig hebt:
- Een emmertje
- Een schep
- Een vlaggetje (of afzetlint)
- Een insectengids (of het internet)
Wat je doet:
- Graaf een gat
- Doe het emmertje of bekertje in het gat
- Zet een vlaggetje neer om te zorgen dat niemand z’n enkel verzwikt
- Wacht 1-2 dagen
- Bekijk wat er in je emmertje zit
Dit proefje kun je natuurlijk op verschillende plekken doen en waarschijnlijk zie je dan andere beestjes – Zoek maar eens op internet op wat je allemaal hebt gevonden.
Uitsterven & Massa-extincties
Dan is er nog één belangrijk ding om te weten: Biodiversiteit is de verscheidenheid aan leven op aarde. Maar zelfs op plekken waar ontzettend veel leven is, kan die biodiversiteit plóts veranderen. Extreme droogte, de uitbarsting van een vulkaan, of een allesverwoestende bosbrand, soms zorgt de natuur zelf voor het uitsterven van honderdduizenden soorten…een massa-extinctie.
De meest bekende massa-extinctie ooit is misschien wel het uitsterven van de dinosauriërs. Gelukkig kan de natuur meestal wel herstellen, of er komen juist andere planten en dieren in de plaats. Maar op dit moment zitten we in de 6e massa extinctie en de mens is hier deels de oorzaak van. Door je afval goed te scheiden en bijvoorbeeld meer met de fiets te gaan, kun je de natuur een handje helpen!
Dus om het samen te vatten: – Biodiversiteit is de verscheidenheid aan leven op aarde – En die is overal op aarde anders, omdat organismen zijn aangepast aan de omgeving, op de ene plek kunnen meer soorten leven of zien ze er heel anders uit.
Dit was Hilmar’s biologiewereld, tot de volgende keer!