Biologie komt van het Griekse woord bios en logos en betekent letterlijk: de wetenschap van het leven. Maar wat is leven eigenlijk?

En wat is de allerbelangrijkste vraag die elke bioloog zichzelf moet stellen? Check het in deze video:


Bij biologie kijken we dus naar de natuur en alles dat daarin leeft! En wat leeft er ontzettend veel op aarde! Op onze kleine planeet aarde wemelt het namelijk van het leven. Dieren, planten, schimmels en bacteriën in de meest bizarre vormen, kleuren en maten.Allemaal verschillend, maar toch hebben ze één ding gemeen…Ze leven!


Organismen

In de biologie noemen we al deze levende wezens ook wel: organismen Elk organisme bestaat uit één of meer cellen, jij dus ook! Jij bent op en top biologie! Het menselijk lichaam bestaat uit biljoenen cellen, maar hoeveel biljoen? Weet jij het antwoord? Laat een reactie achter in de comments!

Biologen kijken naar al deze organismen, al deze bijzondere dieren en planten. Wetenschappers schatten zelfs dat er meer dan 8 miljoen verschillende soorten zijn! Maar die hebben we nog niet allemaal ontdekt.


Allerbelangrijkste vraag

We komen steeds meer te weten over de natuur, maar we weten nog lang niet alles! Daarom hier de allerbelangrijkste vraag die elke bioloog zichzelf stelt: ‘Waarom?’ (of: waartoe, waardoor). Met welk doel?

Waarom is een plant groen? Waarom verandert een kameleon van kleur? Waarom heeft een haai zoveel zo ontzettend tanden? Waar je ook bent, wees altijd nieuwsgierig en stel jezelf de vraag…waarom.

Want de natuur zit fantastisch in elkaar, er is altijd iets nieuws te ontdekken. Biologie is stoer, spannend en vooral, harstikke leuk! Ga naar buiten en ontdek de natuur!

Want misschien ben jij straks wel de nieuwe charles darwin Of ontdek jij een levensreddend geneesmiddel op gevaarlijke ziektes Of duik jij straks net als ik, dieper in de wereld van de biologie.

Biologie is dus veel meer dan uit een boekje lezen, het is een avontuurlijke zoektocht naar antwoorden uit de natuur. En daarbij kijken we naar al het leven op aarde… Maar wat ís leven eigenlijk? Waarom is biodiversiteit zo belangrijk? Hoe zit een organisme in elkaar? Daarover vertel ik jullie meer in de volgende video’s!