QUIZ: ENERGIE & VERBRANDING

Wat is verbranding?

Correct! Wrong!

Verbranding is een chemische reactie waarbij een brandstof (bijvoorbeeld hout) reageert met zuurstof. Bij deze reactie komt energie vrij (bijvoorbeeld als warmte en licht). Koolstofdioxide ontstaat bij de verbranding, net als water en energie.

Waar in het lichaam vindt verbranding plaats?

Correct! Wrong!

Alle cellen in jouw lichaam hebben constant energie nodig. Waar die cellen de energie voor gebruiken verschilt per celtype. Jouw hersencellen gebruiken het om te denken en om signalen te sturen naar jouw spieren. Spiercellen gebruiken energie om aan te spannen, dus om te kunnen bewegen. Energie kan niet vervoerd worden tussen cellen, dus ALLE cellen moeten zelf voedingsstoffen verbranden om aan energie te komen.

Waar komt energie eigenlijk vandaan?

Correct! Wrong!

Energie zit opgeslagen in de voedingsstoffen die wij eten. Vooral koolhydraten bevatten heel veel energie. Koolhydraten zijn lange ketens van suikers, we noemen dit ook wel zetmeel. Zetmeel zit veel in brood, aardappelen en pasta!

Welke stoffen zijn nodig voor verbranding in jouw cellen?

Please select 2 correct answers

Correct! Wrong!

Glucose is de meest bekende vorm van suiker en glucose is de brandstof die ons lichaam gebruikt voor de verbranding. Zuurstof is essentieel voor verbranding, zonder zuurstof kan er geen verbranding zijn. Water, energie en koolstofdioxide komen vrij bij de verbranding.

Welk orgaanstelsel zorgt voor de voedingsstoffen in jouw lichaam?

Correct! Wrong!

Voedingsstoffen worden opgenomen via het verteringsstelsel. Het verteringsstelsel maakt jouw eten klein (verteren) en zorgt dat bijvoorbeeld glucose vanuit het kleingemaakte eten in jouw bloed komt. Vond je deze vraag lastig? Bekijk mijn vorige video over orgaanstelsel!

Zuurstof wordt opgenomen via jouw ademhalingsstelsel, waar in jouw ademhalingsstelsel gebeurt dat?

Correct! Wrong!

Zuurstof wordt opgenomen via de longblaasjes. Jouw longen zijn eigenlijk een soort sponzen, die zitten vol met kleine gaatjes…de longblaasjes. Door al die kleine gaatjes bij elkaar hebben jouw longen een heel groot oppervlak, zodat er tegelijkertijd heel veel zuurstof uitgewisseld kan worden. Dat is wel zo handig als je hard aan het sporten bent!

Wat ontstaat er door verbranding in jouw cellen?

Please select 3 correct answers

Correct! Wrong!

Bij de verbranding komen 3 dingen vrij:
1. Koolstofdioxide (CO2): Denk maar aan een auto. De auto gebruikt benzine als brandstof en door het verbranden kan de auto rijden. Maar er komt dan ook koolstofdioxide vrij en door al die auto’s in het verkeer zorgt de uitstoot voor klimaatverandering 2. Water (H2O): kijk maar eens naar de uitlaat van een auto als de motor een tijdje aanstaat, dan hangen er waterdruppels aan de uitlaat! 3. Energie!

Waar gebruikt jouw lichaam de energie voor?

Please select 7 correct answers

Correct! Wrong!

Jouw lichaam gebruikt de energie voor alle process in in jouw lichaam, dus om warm te blijven, om te denken, om te bewegen! MAAR natuurlijk ook om eventjes te abonneren op BioVlogWild op YouTube als je dat nog niet hebt gedaan ;P

QUIZ: ENERGIE & VERBRANDING
GOED GEDAAN!