RINGSLANG


Hoe komt de ringslang aan zijn naam? Vanwege de felgele ring achter de kop natuurlijk! Deze slangen zijn echte jagers en kunnen hoge snelheden behalen om hun prooi te pakken te krijgen…

Latijnse Naam: Natrix helvetica
Klasse: Reptiel

Levensloop van de Ringslang

In de lente worden de ringslangen wakker uit hun winterslaap en gaan ze allemaal op zoek naar een partner om te paren! Een paar maanden later, zo rond juli – augustus komen de baby ringslangetjes uit het ei gekropen, superschattig!

Ringslang één van de 3 slangensoorten in Nederland

De ringslang is één van de drie verschillende soorten slangen die we hier in Nederland kunnen vinden, de andere twee soorten zijn de adder (Vipera berus) en de gladde slang (Coronella austriaca). Eigenlijk is ‘ringslang’ een verzamelnaam voor een heel aantal ondersoorten. Dit zijn soorten die genetisch (dus DNA) en morfologisch (hoe ze eruit zien) anders zijn dan de andere ondersoorten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een groep van dezelfde soort ineens gescheiden wordt doordat er een weg dwars door het gebied komt.

Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de ringslangen van de ene kant niet naar de andere kant en krijg je dus twee gescheiden populaties. Door evolutie kunnen hierdoor ondersoorten of zelfs hele aparte soorten ontstaan! Als je precies wil weten hoe dat zit, kijk deze video.

Verspreiding van de Ringslang (Natrix sp.) in Europa
Verspreiding van de Ringslang (Natrix sp.) in Europa

Ondersoorten van de Ringslang

Van de ringslang zijn er dus een heel aantal ondersoorten, meer dan 10 verschillende om precies te zijn! Recentelijk hebben wetenschappers ontdekt dat de ringslang die wij in Nederland hebben (voorheen was dat de ondersoort Natrix natrix helvetica) zó verschillend is  van de andere ondersoorten, dat we deze met trots als een totaal nieuwe soort mogen noemen! De ringslang die we hier in Nederland hebben is nu dus Natrix helvetica, een nieuwe soort.

Ringslangen zijn familie van de waterslangen en dat ze van water houden is ook wel duidelijk…een groot deel van hun leven zitten ze in en om het water: kleine beekjes, vijvers en rivieren. Eigenlijk overal waar hun prooien ook zitten…kikkers. Hoewel niet alle ringslangen bij het water leven (sommige leven hoog in de bergen in rotsachtig gebied) hebben ze wel dezelfde prooien, namelijk kikkers, padden, kleine hagedissen en muizen!

Herken de ringslang quiz

Is de Ringslang Giftig?

Ringslangen zijn niet giftig (hoewel…dat is niet helemaal waar, lees maar verder!) en ze zijn ook geen constrictors, zoals bijvoorbeeld de anaconda. Ze kunnen hun prooi dus niet doden door te bijten of ze fijn te knijpen, maar hebben daar iets anders op bedacht. Ringslangen…kunnen ontzettend snel bewegen! Ze gaan als een noodgang achter hun prooi aan en grijpen die vast met hun kaken. In die kaken zitten honderden kleine tandjes die naar achteren steken, waardoor ze de prooi makkelijk naar binnen kunnen werken.

Is de ringslang dan giftig? Ja, eigenlijk wel. Ze hebben geen grote, gevaarlijke giftanden zoals een cobra of een adder, maar ze hebben wel hele kleine giftanden achter in de bek. Ze gebruiken de giftanden om een prooi te verdoven en verterende enzymen in te spuiten, zodat ze de prooi makkelijk kunnen verteren. Maar voor mensen…zijn ze ongevaarlijk!