Wat doen Orgaanstelsels?

Wat is een orgaanstelsel?

Correct! Wrong!

Een orgaanstelsel is een groep organen die samenwerkt aan een bepaalde functie. Jouw verteringsstelsel bestaat onder andere uit: de maag, lever, alvleesklier en de darmen. Deze organen werken samen om jouw eten kleiner te maken, zodat de voedingsstoffen makkelijk opgenomen kunnen worden in het lichaam.

Hoeveel orgaanstelsels zitten er in jouw lichaam?

Correct! Wrong!

In het menselijk lichaam zitten 11 verschillende orgaanstelsels - huidstelsel - skeletstelsel of beenderstelsel - spierstelsel - verteringsstelsel - uitscheidingsstelsel - ademhalingsstelsel - lymfesystelsel - bloedvatenstelsel of cardiovasculaire stelsel - zenuwstelsel & zintuigenstelsel - hormoonstelsel - voortplantingsstelsel

Welke drie orgaanstelsels zijn belangrijk om te zorgen dat de spieren kunnen bewegen?

Please select 3 correct answers

Correct! Wrong!

Ademhalingsstelsel (zuurstof) Verteringsstelsel (voedingsstoffen) Bloedvatenstelsel (vervoeren van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen)

Wat zijn de functies van het skeletstelsel?

Please select 2 correct answers

Correct! Wrong!

Het skeletstelsel geeft stevigheid aan het lichaam, het zorgt dat je niet als een pudding in elkaar zakt. Daarnaast zorgt het ook voor bescherming, denk maar aan jouw schedel die zorgt dat jouw hersenen veilig zijn.

Uit ongeveer hoeveel cellen bestaat jouw lichaam?

Correct! Wrong!

Jouw lichaam bestaat uit wel 60 biljoen cellen! Dat zijn er ontzettend veel en al die cellen hebben ook nog eens constant energie nodig. Er zijn ook heel veel verschillende soorten cellen, denk bijvoorbeeld aan spiercellen, hersencellen, bloedcellen. Ze hebben allemaal andere functies en zien er vaak ook anders uit.

Wat doet het uitscheidingsstelsel?

Please select 2 correct answers

Correct! Wrong!

Het uitscheidingsstelsel is iets anders dan het verteringsstelsel. Dat kan soms een beetje verwarrend zijn, want uitscheiden lijkt ook op poepen. Maar het grote verschil is dat het uitscheidingsstelsel zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen in het bloed (dus van vloeistoffen), dat gebeurt via de nieren. Het verteringsstelsel doet dat met alle harde etensresten.

Waar wordt zuurstof en koolstofdioxide uitgewisseld?

Correct! Wrong!

De longen zien er eigenlijk uit als een soort spons, ze zitten vol met hele kleine belletjes, de longblaasjes. Doordat er zoveel longblaasjes zijn heb je een heel groot oppervlak (denk maar aan de darmplooien in de dunne darm). Over al dat oppervlak wordt zuurstof en koolstofdioxide uitgewisseld. Zuurstof gaat vanuit de lucht naar het bloed. Koolstofdioxide gaat vanuit het bloed terug de lucht in en die adem je weer uit.

Wat doen Orgaanstelsels?
GOED GEDAAN!